פיטורים לפני או לאחר מילואים

איסור אפליה עקב שירות מילואים

החוק אוסר לפטר עובד עקב שירות מילואים או זימונו לשירות מילואים. איסור זה קבוע בחוק שוויון הזדמנויות בעבודה, האוסר על אפליה מכל סוג עקב שירות מילואים.

פיצוי בגין אפליה ופיטורים עקב שירות מילואים

במקרה של פגיעה בעבודה, אפליה או פיטורים עקב שירות מילואים, ניתן להגיש תביעה לפיצוי כספי לבית הדין לעבודה או לוועדת התעסוקה במשרד הבטחון (כל מקרה לגופו). על פי החוק, ניתן לתבוע פיצוי של עד 120,000 ש"ח ללא הוכחת נזק, אך בפועל הפיצויים שנפסקים נעים בטווח של כמה עשרות אלפי שקלים לכל היותר, בהתאם לנסיבות המקרה.

פיטורים לפני מילואים

במקרה של פיטורים לפני מילואים, אם העובד מצליח להוכיח כי פיטוריו קשורים לזימונו לשירות, מדובר באפליה אסורה. במקרים כאלה ניתן לתבוע פיצוי כספי בגין הפיטורים שנבעו עקב אפלייה.

איסור פיטורים בזמן מילואים

החוק אוסר לפטר עובד בזמן שירות המילואים, וזאת ללא תלות בסיבת הפיטורים. גם אם למעסיק ישנה סיבה שאינה קשורה למילואים, הוא אינו רשאי לפטר את העובד בתקופה זו.

במקרה של פיטורים בזמן מילואים, הפיטורים מעיקרם והעובד רשאי לשוב לעבודתו ולתבוע שכר מלא.

תביעה לפיצוי בגין פיטורים בזמן מילואים

במקרה כזה, העובד יכול להגיש תביעה לפיצוי כספי בפני ועדת התעסוקה (ולא לבית הדין לעבודה).

ועדת התעסוקה רשאית לפסוק פיצוי של עד 5 משכורות, אך במקרים מסוימים שיעור הפיצוי יהיה נמוך יותר, בהתאם לנסיבות המקרה ולהחלטת הוועדה.

הרעת תנאים לאחר שירות מילואים

בנוסף לאיסור על פיטורים לאחר מילואים, חל גם הרעת תנאי העבודה. כלומר, מעסיק אינו רשאי להוריד את שכרו של העובד, לשנות את תפקידו לתפקיד פחות בכיר או לפגוע בתנאיו כדי להימנע מפיטורים ישירים.

פיטורים לאחר מילואים

במקרה של שירות מילואים שנמשך יותר מיומיים, החוק אוסר על פיטורים לאחר מילואים למשך 30 יום מתום השירות.

אם המעסיק מפטר את העובד בתוך 30 הימים שלאחר המילואים, העובד רשאי להגיש תביעה לוועדת התעסוקה, שם ניתן לפסוק לו פיצוי של עד 5 משכורות.

היתר פיטורים מילואים

למרות האיסור על פיטורים בזמן ולאחר מילואים, המעסיק יכול לפנות לוועדת התעסוקה במשרד הבטחון ולבקש היתר לפיטורים מילואים. כדי לקבל היתר, עליו להוכיח שהפיטורים אינם קשורים לשירות המילואים. הוועדה תשקול בהתאם לנסיבות המקרה האם יש מקום לאפשר למעסיק לפטר את העובד. בהליך כזה כדאי להיות מלווה על-ידי עורך-דין לענייני עבודה.

הליך שימוע ופיטורים לאחר תקופת ההגנה

מאחר שהחוק אוסר על פיטורי עובד במשך 30 יום מתום שירות המילואים, המעסיק יכול לזמן את העובד לשימוע רק לאחר תקופה זו. הפיטורים יכולים להתרחש רק לאחר תום 30 הימים, ובמקרה זה העובד יהיה זכאי להודעה מוקדמת נוספת, בהתאם לוותק שלו במקום העבודה.

סיכום

החוק מגן על עובדים מפני פיטורים עקב שירות מילואים, בין אם לפני, במהלך או אחרי השירות. אם עובד פוטר בניגוד לחוק, ניתן להגיש תביעה לוועדת התעסוקה או לבית הדין לעבודה ולתבוע פיצוי כספי בגין הפיטורים הפסולים או הרעת תנאים.

בכל מקרה של חשש לפיטורים עקב שירות מילואים, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה, כדי להבין את הזכויות ואת הדרכים המשפטיות להתמודד עם פיטורים בלתי חוקיים.

line

משרד עורכי דין אורי שאבי

דרך מנחם בגין 132, מרכז עזריאלי, מגדל משולש, קומה 39, תל-אביב

טל: 03-6091103 | פקס: 03-6961527 | וואטסאפ: 050-6767945 | [email protected]

כל הזכויות שמורות למשרד עורכי דין אורי שאבי | עורך דין לענייני עבודה | ייצוג מעסיקים | ייצוג עובדים

לשיחת ייעוץ ללא התחייבות

אנא מלאו את הפרטים, ועו"ד יחזור אליכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן