שימוע לפני פיטורים – מה חשוב לדעת?
הליך פיטורים הוא שלב קריטי שבו עתידו של העובד מונח על כף המאזניים. זהו רגע טעון, המשלב שיקולים אישיים, מקצועיים ומשפטיים. המאמר שלפניכם נכתב כדי לעזור לכם להבין את הזכויות שלכם, את ההשלכות של השימוע, ואת חשיבות הליווי המשפטי לאורך כל הדרך – מהזימון לשימוע ועד לניהול משא ומתן, קבלת פיצויים או חזרה לעבודה.
שימוע לעובדי הייטק – דגשים מיוחדים
ייצוג עובדי הייטק בהליכי שימוע, הוא הליך שונה – ברוב המקרים – מייצוג עובדים בענפים אחרים. חברות הייטק רבות נוהגות לשלם לעובד מפוטר מענק פרישה, גם אם לא נפלו פגמים משמעותיים בהליך שימוע, בניגוד מוחלט לחברות בכלל הענפים האחרים. משרדנו מתמחה ובעל ניסיון רב בייצוג במקרים רבים מאוד של עובדי הייטק ועובדים בכירים.
פיצויים לעובדי הייטק – מענקי פרישה משמעותיים
ברוב המקרים בהם אנו מייצגים עובדי הייטק שמוזמנים להליך שימוע אנו מצליחים להשיג עבורם מענקי פרישה נאים שנעים בין משכורת אחת ל-6 משכורות. כאשר מדובר במשכורות גבוהות יחסית, של 20,000 עד 60,000 ויותר – מדובר במענקים משמעותיים מאוד.
עורך דין לשימוע – פנייה מיידית לפני פיטורים
כחלק מהתהליך אנו דואגים בדרכים שונות לצמצם את החיוב במס על המענק למינימום האפשרי.
חשוב מאוד לפנות אלינו מייד עם קבלת הזימון לשימוע, ולא אחריו. לאחר השימוע הכלים שלנו מצטמצמים.
ברוב המקרים אנו מלווים את העובד במשא ומתן מוצלח – בלי צורך להגיע לשימוע כלל.
ייצוג בשימוע: למה עורך דין יכול לשנות את התוצאה?
הליך שימוע הוא ביטוי לעקרונות הצדק הטבעי, המחייב את המעסיק לשקול בכנות את עמדת העובד טרם קבלת החלטה. מדובר בזכות יסוד אשר נגזרת מחובת תום הלב המהותית ביחסי עבודה. במיוחד לאור חובתו של המעסיק לפעול בתום לב ולתת לעובד את זכות הטיעון ואם מדובר במקום עבודה בו העובד נמצא שנים רבות.
ייצוג בשימוע על-ידי עורך-דין יכול לסייע לעובד להציג את טיעוניו בצורה מיטבית, להעלות טיעונים משפטיים ולוודא שההליך מבוצע באופן חוקי. הסיוע של עורך-דין יכול להיות הן בפן המשפטי והן הפן הנפשי, בשעה שהעובד עלול להיות בלחץ ומצוקה.
כאשר אנו משוחחים עם לקוח שקיבל זימון לשימוע לפני פיטורים, אנו בוחנים את כלל זכויותיו, ומבררים כיצד ניתן לסייע משפטית, באופנים שונים, אנו בוחנים לעומק את נסיבות ההליך, תוך דגש על חובת ההנמקה מצד המעסיק ועל האפשרות לזהות חריגה מעקרונות השימוע ההוגן.
ייעוץ או ליווי מפוטרים – האם תמיד נדרש עורך דין?
לפני שנדון בחשיבות של ייעוץ וייצוג לקוח בשימוע, חשוב לדעת שלא בכל מקרה כדאי להגיע לשימוע עם עורך-דין. כדאי לקרוא את המאמר בעניין – מתי נכון להגיע עם עורך דין לשימוע, שם יש פירוט גם בנושא ניהול משא ומתן עם המעסיק.
יתרונות לייצוג משפטי בשימוע
בתי הדין לעבודה קבעו לא פעם כי פיטורים שלא כדין מהווים פגם חמור בהתנהלות המעסיק, המזכה את העובד בפיצוי כספי. כך למשל, פסק בית הדין לעבודה פיצוי בסך 25,000 ש"ח לעובד שפוטר ללא הליך שימוע תקני – לקריאה על פסק הדין. במקרה נוסף, נקבע פיצוי לעובד שפוטר שלא כדין מבלי שניתנה לו הזדמנות נאותה להשמיע את עמדתו – למידע נוסף.
יתרונות ואפשרויות לייצוג בשימוע:
– אפשרות לדחיית השימוע על-מנת "להרוויח זמן"
– דרישה לקבלת מסמכים רלוונטיים שישמשו את העובד הן לצורך הליך השימוע עצמו, והן לאפשרות הגשת תביעה עתידית נגד המעסיק במקרה של פיטורים שלא כדין.
– היערכות נכונה לפני הליך השימוע, עם עורך-דין המנוסה בהליכים מסוג זה, תשפר את הסיכוי של העובד להציג את הדברים באופן נכון ומשכנע.
– קיום משא ומתן באמצעות עורך-דין עוד לפני הליך השימוע יכול להביא לתוצאה של מענק או פיצוי כספי משמעותי.
מה כדאי לעשות לפני שיחת שימוע?
חשוב לדעת שלפני השימוע עצמו, ישנם מהלכים רבים שניתן וכדאי לעשות, ושלא ניתן לעשותם לאחר הליך השימוע. זאת מאחר שלאחר שמתקיימת שיחת שימוע, כל מה שנותר הוא להמתין למעסיק שיחליט האם העובד מפוטר או לא. המעסיק יכול לקבל החלטה זו די מהר, ובכך מסתיים העניין.
לפני השימוע המעסיק פנוי יותר לנהל משא ומתן מהיר, כשרצונו לסיים את העניין. רצון זה נעלם די מהר אם שיחת השימוע כבר נערכה.
מה לא לעשות כשמקבלים זימון לשימוע
חשוב לא לגשת להליך השימוע ללא שהתייעצת עם עורך-דין, זמן מספיק לפני קיומו של הליך השימוע.
אם שיחת השימוע נקבעה למועד מאוד קרוב, ניתן ורצוי לבקש מהמעסיק לדחות את המועד על-מנת להותיר זמן מספיק להתייעצות עם עורך דין לענייני עבודה.
ליווי משפטי בשימוע והליכים משמעתיים
משרדנו עוסק רבות בליווי וייצוג של עובדים בהליכי שימוע לפני פיטורים וכן הליכים משמעתיים. כאשר מדובר בעובד שעובד שנים רבות במקום עבודה, ומקום העבודה חשוב לו – כדאי להיוועץ בעורך-דין בכל מקרה של הליך משמעתי או שימוע לפני פיטורין.
עקרונות לשימוע תקין לפי החוק
בהתאם לחובת ההגינות המוטלת על המעסיק לפי הפסיקה.
א. יש למסור זימון כתוב לשימוע, הכולל את הסיבות לרצון לפטר את העובד;
ב. יש לאפשר לעובד לעיין בכל חומר רלוונטי ולהציג את מלוא הטיעונים;
ג. יש לערוך פרוטוקול או תרשומת של שיחת השימוע;
ד. הסיבות לפיטורים לא יכולות להיות סיבות מפלות, בניגוד לחוק או עקב פעולות חוקיות שעשה העובד, כמו עמידה על זכויותיו במקום העבודה.
ליווי מפוטרים לפני השימוע ואחריו
זכויותיו של העובד לא מסתיימות בייצוג הולם בהליך השימוע. במקרים רבים עובדים לא מקבלים את זכויותיהם הכספיות באופן מלא ותקין. כדאי לבדוק זאת עם עורך-דין בשלב שלפני שיחת השימוע. לכן, בכל מפגש שלנו עם כל לקוח, אנו תמיד בודקים את מלוא זכויותיו, וככל שאנו מוצאים שהזכויות שולמו בחסר אנו פונים בדרישה לתשלום מהמעסיק.
סיכום – למה חשוב ליווי מקצועי בשימוע?
שימוע לפני פיטורים הוא לא עניין טכני אלא הליך מהותי, שיכול לשנות את כל תמונת המצב עבור העובד. ליווי של עורך דין לשימוע מאפשר לכם לדעת מה הזכויות שלכם, לנצל את ההזדמנויות לפני שהן נעלמות, ולמנוע טעויות בלתי הפיכות. פנייה מוקדמת לייעוץ משפטי יכולה לעשות את ההבדל בין פיטורים יבשים לבין הסכם מיטיב – או אפילו הישארות בתפקיד.