מה העונש על גניבה ממעביד?
עבירה של גניבה ממעסיק נחשבת לעבירה חמורה במיוחד, והעונש עליה עשוי להגיע עד 7 שנות מאסר, בהתאם לסעיף 391 לחוק העונשין. זאת לעומת גניבה רגילה, שהעונש המרבי עליה הוא 3 שנות מאסר. בתי-המשפט נוטים להחמיר עם עובדים שנתפסו בגניבה ממקום העבודה, משום שהם רואים בכך בגידה באמון של המעסיק. לדוגמה, אם עובד גונב 1,000 ש"ח מקופת העסק, הוא צפוי לקבל יחס מחמיר יותר מאשר אדם שגנב את אותו סכום מחנות.
מתי ניתן לשלול פיצויי פיטורים עקב גניבה ממקום העבודה?
מעסיקים רבים מנסים לשלול פיצויי פיטורים של עובד בעקבות גניבה ממקום העבודה. עם זאת, חשוב להבין כי ההחלטה הסופית בנושא זה נתונה אך ורק לבית-הדין לעבודה, ולא למעסיק עצמו. אם העובד מחליט להגיש תביעה, בית-הדין יכריע האם שלילת הפיצויים מוצדקת, ואם כן – האם היא תהיה מלאה או חלקית.
באופן כללי, שלילת פיצויי פיטורים היא צעד חריג, משום שפיצויים נחשבים לזכות סוציאלית של העובד. בתי-הדין לעבודה מאשרים שלילה מלאה של פיצויים רק במקרים חמורים במיוחד, וברוב המקרים מסתפקים בשלילה חלקית בלבד (רבע או חצי מהפיצויים).
במקרים בהם מדובר בגניבה או עבירה יחסית זניחה – למשל העובד גנב מהקופה 100 ש"ח – סביר להניח שבית-הדין לא ישלול פיצויי פיטורים כלל.
מקרים בהם עשוי בית-הדין לשלול פיצויי פיטורים: עובד שגנב כסף מהקופה; עובד שעבד בעבודה במקום אחר בזמן ימי מחלה, תוך הצגת מצג שווא שהוא נעדר עקב מחלה; העברת לקוחות למתחרים בניגוד לחובת הנאמנות; הטרדה מינית או תקיפה חמורה במקום העבודה וכדומה.
שלילת הודעה מוקדמת לעובד שגנב
מעסיק יכול גם לשלול הודעה מוקדמת לפיטורים של עובד שגנב. עם זאת, קיימים מספר כללים חשובים:
– גם במקרה של גניבה ממעביד, יש לבצע שימוע כדין לפני הפיטורים
– בתי-הדין לעבודה מאשרים ביתר קלות שלילת הודעה מוקדמת, יותר משלילת פיצויי פיטורים
– במידה והעובד יגיש תביעה, בית-הדין יקבע אם שלילת ההודעה המוקדמת מוצדקת
הוכחת גניבה ממעביד – על מי מוטלת האחריות?
במקרה של עובד שנתפס גונב, החובה להוכיח את המעשה מוטלת על המעסיק. כלומר, המעסיק אינו יכול להחליט באופן חד-צדדי שהעובד גנב ולשלול ממנו זכויות. רק בית-הדין לעבודה או בית משפט פלילי מוסמך לקבוע אם אכן בוצעה גניבה, וזאת רק על בסיס ראיות ברורות – עדים, הקלטות צילומים וכדומה.
המעסיק רשאי כמובן להגיש תלונה למשטרה או תביעה לבית-הדין לעבודה. לצד זאת, המעסיק יכול לנהל משא ומתן – עדיף בעזרת עורכי-דין מטעם שני הצדדים – על-מנת להביא לפתרון מוסכם בינו לבין העובד, מבחינת החזר של מה שנגנב ותשלום או שלילה של הזכויות של העובד.
גניבת לקוחות על-ידי עובד מהווה עבירה חמורה, גם כאשר אין הסכם חתום בין העובד למעסיק. החוק מגדיר זאת כהפרת חובת אמון, בדיוק כמו גניבה ממקום העבודה של רכוש או כסף. במקרה כזה, המעסיק רשאי לנקוט צעדים משפטיים כנגד העובד.
גניבת שעות עבודה
עובד שמצהיר על שעות עבודה שלא עבד בהן – אף הוא יכול להיחשב כמי שביצע גניבה ממעסיק. במקרים מסוימים זו יעולה להיחשב עבירה פלילית. למשל, עובד מדווח על ימי מחלה למעסיקו, ומקבל תשלום על ימי מחלה, אך במקביל עובד במקום אחר.
במקרה שטופל על-ידי משרדנו, בו ייצגנו חברה גדולה, התברר שעובד בכיר נהג לצאת ממשרדי החברה, ולעבוד בעבודה אחרת לחלוטין כעצמאי, כמעט כל יום, ולחזור לאחר מספר שעות. בגלל תפקידו הבכיר אף אחד לא הצליח להבחין בכך במשך תקופה ארוכה מאוד. לאחר הליך של שימוע, משא ומתן ותביעה שהוגשה נגדו – ויתר העובד על פיצויים שהיו שווים כמה מאות אלפי שקלים.
צעדים אפשריים כנגד עובד שגונב לקוחות
– הגשת תביעה כספית לפיצויים
– בקשה לצו מניעה זמני שיאסור על העובד לעבוד עם לקוחות החברה
– תביעה לפיצוי ללא הוכחת נזק, שיכולה להגיע עד 100,000 ש"ח בהתאם לחוק עוולות מסחריות
מה על עובד לעשות אם המעסיק רוצה לשלול פיצויי פיטורים?
ישנן שתי שיטות נפוצות בהן מעסיקים מנסים לשלול פיצויים:
המעסיק מסלק את העובד ממקום העבודה ללא מכתב פיטורים
המעסיק מזמן את העובד לשימוע לפני פיטורים
בכל אחד מהמקרים הללו, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה בהקדם האפשרי. למשל, אם המעסיק לא נתן מכתב פיטורים, כדאי להקליט שיחה עמו כדי להוכיח שהוא זה שפיטר את העובד. במקרה של שימוע, מומלץ להגיע עם עורך-דין כדי להימנע מטעויות.
לסיכום
גניבה ממעסיק היא עבירה חמורה שיש לה השלכות גם במשפט העבודה וגם בפן הפלילי. מעסיקים חייבים להיזהר ולהימנע מפיטורים פזיזים ללא ראיות מספקות, או האשמה בגניבה בעבודה ללא סיבה. במקביל, עובדים צריכים לדעת את זכויותיהם במקרים של האשמות שווא בגניבה או סנקציות חמורות באופן לא פרופורציונאלי. אם אתה נמצא במצב כזה – בין אם כעובד או כמעסיק – חשוב להתייעץ עם עורך דין לענייני עבודה כדי לקבל ייעוץ מתאים ולמנוע טעויות קריטיות.
אלימות בעבודה
מהי אלימות בעבודה? אלימות בעבודה מתייחסת להתנהגויות פוגעניות כגון אלימות מילולית, פיזית, הטרדות מיניות והתעמרות מצד מעסיקים או עובדים אחרים במקום העבודה. מצבים אלה עלולים
כמה עולה מכתב התראה מעורך דין, וייצוג בהליכים
כמה עולה מכתב התראה מעורך דין? מכתב התראה לפני נקיטת הליכים משפטיים, כלומר עלות מכתב התראה מעורך דין, תהיה בדרך-כלל סביב 1000-2000 ש"ח. אם יש
עורך דין ייצוג מעסיקים – שירות משפטי למניעת תביעות עובדים
אורי שאבי – משרד עורכי דין עורך דין ייצוג מעסיקים ייעוץ משפטי למעסיקים כאשר אני מצליח להביא לכך שתביעה של עובד נגד המעסיק – או
ייצוג מעסיקים בחקירה והליך ביקורת משרד העבודה
הרקע החוקי להליך ביקורת משרד העבודה על מעסיקים בשנת 2002 חוקק חוק להגברת האכיפה של דיני העבודה. חוק זה מסמיך את משרד העבודה (משרד התמ"ת
עורך דין דיני עבודה אורי שאבי – ייעוץ בדיני עבודה
ייעוץ עם עורך דין לענייני עבודה משרד עו"ד אורי שאבי הינו אחד ממשרדי עורכי דין המובילים בארץ בתחום דיני העבודה במגזר הפרטי. אם אתם בתהליך