חישוב פיצויים לעובד

איך מחשבים פיצויים לעובד שפוטר?

עובד במשכורת חודשית קבועה זכאי לפיצויי פיטורים בגובה משכורת אחת כפול שנות הוותק בעבודה. חישוב פיצויים לעובד שפוטר יש לעשות כך:

משכורת של 8,000 ש"ח (ברוטו) כפול 12.5 שנים = 100,000 ש"ח.

צריך לחשב פיצויי פיטורים? פנה אלינו ונעשה זאת עבורך

יש לנו באתר מחשבון פיצויי פיטורים פשוט לשימוש, וכן מחשבון זכויות של עובד.

 איך מחשבים פיצויים לפי ברוטו או נטו?

הבסיס לחישוב פיצויי פיטורין תמיד יהיה לפי משכורת ברוטו ולא נטו.

אם המשכורת עלתה לאורך השנים – יש לחשב את הפיצויים לפי המשכורת האחרונה, הגבוהה ביותר.

אם המשכורת ירדה במהלך השנים – יש לחשב את הפיצויים לפי תקופות.

לאחר מכן חשוב לדעת: הסכומים שמופקדים בקרן הפנסיה לזכות העובד לצורך פיצויי פיטורים, באים בחשבון של חישוב זה. כלומר, אם העובד זכאי ל-23,000 ש"ח ובקרן הפנסיה מופקד סך של 10,000 ש"ח, על המעסיק לשלם השלמת פיצוי פיטורים בסך של 13,000 ש"ח.

פיצויים פטורים ממס עד תקרה של כ-14,000 ש"ח לכל שנת עבודה.

אחרי כמה זמן מקבלים פיצויים?

חישוב פיצויים וגמר חשבון ואת התשלום יש לבצע ולשלם לעובד בחודש העוקב לסיום העבודה, ולא יאוחר מ-30 ימים ממועד סיום העבודה.

פיצויים לעובד שהתפטר

עובדים רבים יוצרים איתנו קשר ושואלים: כמה פיצויים מגיע לי אם התפטרתי?

עובד שמתפטר מהעבודה עקב הרעת תנאי עבודה, עקב יחס לא תקין בעבודה, אי תשלום זכויות או עקב נסיבות אישיות שונות (בנסיבות מסוימות שקבועות בחוק), כגון: מחלה, התגייסות לצה"ל, נישואין ועוד – זכאי לפיצויי פיטורים בדיוק כמו עובד שפוטר.

פיצויים לעובד שהתפטר בנסיבות אלה זהים לחלוטין לפיצויי של עובד שפוטר. במקרים אלה, לפני קבלת ההחלטה על התפטרות, מומלץ להתייעץ עם עורך דין לדיני עבודה.

לצד זאת, עובד שהתפטר ללא סיבה שמזכה בפיצויי פיטורים, זכאי לקבל פיצויי פיטורים חלקיים – את מה שהופקד או היה צריך להיות מופקד בקרן הפנסיה בלבד.

חישוב פיצויים לפי שכר אחרון

ככלל, חישוב פיצויי פיטורים יש לעשות לפי שכר אחרון. כשאומרים שכר אחרון אין הכוונה לתלוש השכר האחרון אלא ל"גובה" השכר האחרון. אם בחודש האחרון עבדת באופן חלקי או שבאותו חודש הייתה חופשה או מחלה – זה לא אמור להשפיע על חישוב הפיצויים.

בנוסף, ישנם מקרים בהם השכר האחרון נמוך מהשכר שהיה בעבר. במקרה כזה יש לחשב פיצויי פיטורים לפי תקופות – כלומר, תקופה שעד הורדת השכר לפי השכר הגבוה, ותקופה נפרדת החל מהמועד שבו השכר ירד.

חישוב פיצויים לעובד שעתי

במקרה של עובדים בשכר שעתי או כאלה שעובדים במשרה חלקית – חישוב פיצויי הפיטורים ייעשה לפי גובה השכר השעתי הגבוה יותר, בדומה לחישוב של עובד במשכורת חודשית.

מאחר שמספר שעות העבודה ושיעור המשרה החלקית משתנה מחודש לחודש, החישוב של היקף השעות ייעשה לפי ממוצע של כל שנות העבודה. כלומר, יש לעשות חישוב של חלקיות משרה של כל שנה ושנה משנות העבודה (אפילו אם מדובר ב-30 שנה), ואת החלקיות הממוצעת להכפיל בשנות העבודה ובשכר האחרון. לכן, חישוב פיצויים לעובד שעתי יכול להיות מורכב מאוד.

חישוב פיצויים לעובד שעתי שפוטר – דוגמה:

שנה 1 – 50% משרה
שנה 2 – 75% משרה
שנה 3 – 100% משרה
ממוצע – 75% משרה
שכר אחרון – 40 ש"ח לשעה

חישוב: 40 ש"ח לשעה כפול 182 שעות בחודש כפול 3 שנים כפול 75% משרה = 16,380 ש"ח

או חישוב לפי שנים:
שנה ראשונה – 40 ש"ח לשעה כפול 91 שעות לחודש
שנה שניה – 40 ש"ח לשעה כפול 136.5 שעות לחודש
שנה שלישית – 40 ש"ח לשעה כפול 182 שעות לחודש
נקבל אותה תוצאה – 16,380 ש"ח

חישוב פיצויים לעובד שעתי עם סעיף 14

המשמעות של סעיף 14 היא שהמעסיק מפקיד עבור פיצויי פיטורים לקרן פנסיה, בדרך כלל 1/12 (8.33%) מהשכר החודשי, כלומר סכום שמכסה את תשלום פיצויי הפיטורים העתידי, ובסוף תקופת העבודה משחרר לעובד את הסכום שנצבר. במקרה כזה, לא נערכת התחשבנות לפי שכר אחרון וכדומה, והסכום שנצבר מכסה במלואו את פיצויי הפיטורים שיש לשלם לעובד, גם אם מדובר בסכום נמוך יותר ממה שהיה העובד זכאי ללא סעיף 14.

במקרים רבים, מעסיקים מפקידים לקרן פנסיה רק 6% מהשכר עבור פיצויי פיטורים. לפי הדין, על הפקדה זו חל סעיף 14 באופן אוטומטי, בהתאם לצו ההרחבה לפנסיה מקיפה במשק. המשמעות היא, שעל 6% מתוך 8.33% (מרבית הפיצויים), חל סעיף 14, ורק על חלקם (בערך רבע) לא חל סעיף 14. רק לגבי אותו חלק שלא הופקד ולא חל לגביו סעיף 14 תערך התחשבנות בסוף תקופת העבודה.

רכיבים שנלקחים בחשבון לצורך חישוב פיצויי פיטורין

שכר
תוספת ותק
תוספת יוקר המחיה
תוספת משפחה
תוספת מחלקתית או מקצועית
עמלות מכירה שמשולמות דרך קבע לאיש מכירות

רכיבים שאינם נלקחים בחשבון לצורך חישוב פיצויים

אחזקת רכב ונסיעות
שעות נוספות – גם כאלה שמשולמות כגמול גלובלי של שעות נוספות (אלא אם הוסכם אחרת)
פרמיה (בשונה מעמלות)
משכורת 13
דמי הבראה
ביגוד
בונוס שנתי

חישוב פיצויים לעובד עם עמלות

כאשר עובד מקבל את שכרו או חלק משכרו לפי כמות תוצרת או לפי עמלות, חישוב פיצויי פיטורין נעשה לפי ממוצע העמלות ב-12 חודשי העבודה האחרונים. כלל זה קבוע בתקנה 9 לתקנות פיצויי פיטורים (חישוב הפיצויים והתפטרות שרואים אותה כפיטורים).

בפסק דין שניתן על-ידי בית הדין לעבודה בתיק שניהל משרדנו, זכו התובעים במאות אלפי שקלים עקב חישוב פיצויים באופן שלא כלל מרכיב של עמלות.

תוספות שכר בשמות פיקטיביים

לעיתים רבות מעסיקים רושמים בתלוש השכר תוספות שכר הנקראות בשמות שונים ולעיתים מבלבלים: תגמול, בונוס מנהל, פרמיה, תוספת, תוספת גלובאלית, עמלה וכדומה.

השם אינו חשוב. אם מדובר במרכיבי שכר שמשולמים מדי חודש – או כמעט מדי חודש – הרי שמדובר בחלק אינטגרלי מהשכר, שהעובד מסתמך עליו, ועל כן הוא יילקח בעת חישוב פיצויי פיטורין ויתר הזכויות הסוציאליות.

רק כאשר מדובר בבונוס או תוספת שניתנים אחת לתקופה ארוכה לפי שיקול דעת המעסיק, למשל בונוס שנתי – סכום זה לא יילקח בחשבון.

בדיקת פיצויים

משרדנו מעניק שירות של בדיקת פיצויי פיטורים וחישוב זכויות. ניתן לשלוח לנו תלוש שכר אחרון ופרטים כלליים (שכר, תקופת העסקה) לבדיקה ראשונית ללא התחייבות. 
במקרה של סירוב מצד המעסיק – ניתן להגיש תביעה לבית-הדין לעבודה

תביעת פיצויי פיטורין

עובד שסיים את עבודתו וזכאי לפיצויי פיטורים, אך המעסיק לא שילם לו כלל או ששילם לו סכום חלקי בלבד – זכאי להגיש תביעה לבית הדין האזורי לעבודה. התביעה מאפשרת לעובד לדרוש את מלוא הפיצויים שמגיעים לו על פי חוק, כולל תוספות ריבית והצמדה על עיכוב בתשלום.

תביעת פיצויים אפשר להגיש לבד, במיוחד כאשר מדובר בסכומים קטנים יחסית, או כאשר העובד מרגיש בנוח להתמודד עם ההליך בעצמו. עם זאת, במקרים מורכבים יותר – למשל כשיש מחלוקת על עצם הזכאות לפיצויים, או על גובה השכר הקובע – מומלץ לפנות לעורך-דין שמתמחה בדיני עבודה. עורך הדין יוכל לעזור בגיבוש כתב התביעה, בהצגת טענות משפטיות מדויקות ובהתמודדות עם טענות ההגנה של המעסיק.

רצף זכויות בין מעסיקים

רצף זכויות בין מעסיקים

רצף מעסיקים על-פי דיני העבודה, כאשר מתרחשים חילופי מעסיקים באותו מקום עבודה, או שהחברה נמכרת לבעלים אחר – הזכויות של העובד עשויות להישמר ולהמשיך ברצף

פיצויים פטורים ממס

חישוב פיצויים פטורים ממס

פטור ממס על פיצויים בניגוד לתשלומי שכר שונים, פיצויים פטורים ממס הכנסה ומיסים אחרים, עד תקרה מסוימת כפי שיפורט בהמשך. נושא מאמר זה רלוונטי לאחר

כמה פיצויים מגיע לי אם התפטרתי

כמה פיצויים מגיע לי אם התפטרתי

זכאות לפיצויי פיטורים בעת התפטרות בדרך כלל גם עובד שמתפטר זכאי לפיצויי פיטורים. לרוב העובדים מפקיד המעסיק כסף לקרן פנסיה, ובמסגרתו גם רכיב לפיצויי פיטורים.

חישוב פיצויים לעובדת משק בית

חישוב פיצויים לעובדת משק בית

מחשבון זכויות עוזרת בית יש לנו באתר מחשבון זכויות חינמי לעובדים בכלל, ולעובדי משק בית בפרט. ניתן לעשות בו שימוש. חישוב פיצויים לעוזרת בית חישוב

טופס 161

מה זה טופס 161 ואיך למלא

מהו טופס 161 טופס 161 הוא מסמך משפטי שמוגש על ידי המעסיק בעת סיום העסקת עובד, ומטרתו להצהיר על סיום העבודה ולהסדיר את אופן תשלום

איך להתפטר מהעבודה ולקבל פיצויים

איך להתפטר מהעבודה ולקבל פיצויים

איך להתפטר מהעבודה ולקבל פיצויים בדרך-כלל עובד יהיה זכאי לפיצויי פיטורים (חישוב פיצויים – בדרך כלל משכורת חודש לכל שנת עבודה) כאשר הוא מפוטר. לצד זאת,

אי תשלום פיצויי פיטורין

אי תשלום פיצויי פיטורין

למי מגיעים פיצויי פיטורים? פיצויי פיטורים מגיעים לכל עובד שעבד לפחות שנה אחת במקום העבודה ופוטר. גם במקרה שהעובד התפטר בדין פיטורים (כלומר עקב הרעת

לשיחת ייעוץ ללא התחייבות

אנא מלאו את הפרטים, ועו"ד יחזור אליכם בהקדם האפשרי

דילוג לתוכן